Yeni Başlayanlar İçin Astroloji: Burçlar ve Tabii Ev'leri
Yeni Başlayanlar İçin Astroloji: Burçlar ve Tabii Ev'leri
***
Eğitimin İlk Yayınlanma Tarihi: Aralık 2021
Eğitimin İlk Güncelleme Tarihi: Haziran 2022
****
Burçlar ve tabii sakini oldukları evleri hakkında olan bu eğitimimiz Yeni Başlayanlar İçin Astroloji Eğitimi’nin üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Eğitim hakkında konuşmadan önce Burçlar hakkında kadim bilgelerin aktarımlarından bahsetmenin faydalı olacağını düşünüyorum. İbn Arabi, Fütuhattı Mekkiyye adlı eserinde 12 burç ve bu burçların kapsadığı hanelerden şu şekliyle bahsetmiştir;
Allah, Atlas feleğini yaratıp felek döndüğünde, gün ortaya çıkmamış ve varlığı zuhur etmemiştir. Bu durumda o, testide bulunmazdan önce nehirde bulunan testi suyu gibidir. Allah o felekte on iki varsayımsal yer belirleyip takdir edince, onları o felekteki burçlar diye isimlendirdi. Allah şöyle buyurur ; “ Göğe yemin olsun ki.” Gök, sema denilmesinin nedeni, onun yukarımızda olmasıdır. “Burçlar sahibi göğe” ifadesinde Burçlar, söz konusu belirlenmiş ve varsayımsal şeylerdir. Bir şahıs durur ve üzerinde bu felek döner. Bu şahısta söz konusu varsayımları, kendilerindeki bazı belirtilerle görebileceği bir göz yaratılmıştır. Böylelikle, o şahıs bu alametler sayesinde varsayımların bir kısmını, diğerlerinden ayrışır. Söz konusu alametler burçlara delil olarak yaratılmıştır. Böylece şahıs, gözünü onlardan bir varsayım, yani alamete diker. Sonra Felek, bakan kişinin gözünü diktiği bu varsayılmış alametle döner ve kişiden gizlenir. O ise, alamet kendisine gelinceye kadar bulunduğu yerde durur. Böylece, feleğe göre değil, bakana göre, Felek’in bir dönüşü tamamladığı anlaşılır. İşte bu dönüşü, gün diye isimlendirilir[1].
Allah yaratılış alemi için bahsedilen on iki burçta, on iki vali görevlendirmiştir. Onların yeri, bize en uzak felekteki burçlardadır. Böylece uzak feleği, on iki kısma bölmüş, her kısma bu valilerin yerleşimi için bir burç koymuştur. Bu burçlar, şehrin surlarının burçlarına benzer. Allah valileri oraya yerleştirmiş, onlar da bu burçlarda konaklamıştır. Her vali, kendi burcunda bir tahta oturur. Allah onlar ile korunmuş Levha arasındaki perdeyi kaldırmıştır. Böylece Levha’da kendi isim ve mertebelerini ve Allah’ın kıyamet gününe kadar yaratılış aleminde onlar vasıtasıyla uygulayacağı şeyleri okumuşlardır. Bunların hepsi, nefislerinde şekillendiği gibi onlar da değişmez ve başkalaşmaz bir şekilde bu bilgileri öğrenmiştir. Allah bu valilerden her biri için emirlerini vekillerine ulaştıran iki görevli belirlemiştir. Her iki görevli arasında ise onlardan birinin kendisine söylediğini diğerine ulaştıran bir elçi yaratmıştır. Allah, bu valilerin hizmetçileri yaptığı bu kimseler adına ikinci felekte, içinde oturdukları menziller belirlemiştir, onları o menzillere yerleştirmiştir. Bu menziller, Allah’ın kitabında “Ay için menziller takdir ettik” diye isimlendirdiği menzillerdir ve yirmi sekiz menzildir. Başka bir ifade ile Ay, seyrinde her gece sonuncuya varıncaya kadar, bir menzilde konaklar, sonra yeni bir dönüşe başlar[2].
Allah şöyle buyurur; “ Göklerdeki ve yerlerdeki her şeyi size amade kıldı” Tevrat’ta ise şöyle buyurmuştur; “Ey Ademoğlu, Şeyleri senin için seni kendim için yarattım.” Hükümdarın böyle olması gerekir. Her gün, yönettiklerinin halini gözetmelidir. Allah şöyle buyurur; “ O, her gün bir iştedir.” Çünkü Allah gökte ve yerdeki her şeyin hal veya söz diliyle kendisinden istediğidir. Alemi korumak O’na zor gelmez. O, yüce ve büyüktür. El-Melik, sadece mülküyle ilgilenir “Emri gökten yere yönlendirir.” Ve Emri tedbir eder, ayetleri tafsil eder.”[3].
Mealen, Felekte yaratılmış 12 kürsü sabittir ki bunlar 12 hanedir. Bu hanelerin her birinde görevlendirilmiş bir Vali mevcuttur ve bu Valiler ile korunmuş levha (levhi mahfuz) arasındaki perdeler kaldırılmıştır. Güneş ya da Ay temelli astrolojik okumalarda çok önemli bir yer teşkil eden evler, burada bahsi geçen kürsülerdir. Her ne kadar Güneş temelli astrolojik okumalarda, burçlar sabit olsa da Ay temelli astrolojik okumalarda burçların değişken olmasının nedeni bu hanelerin ve Valilerinin sabit, görevlendirilen yardımcılarının ise değişir olmasıdır. Daha net bir ifade ile haneler ve bu hanelerde görevli Valiler sabit değişken iken görevli memurların gezegenler olduğunu düşünürsek, bu kabulle hem Güneş hem de Ay temelli astrolojik okumaların daha çok görevli memurların yani gezegenlerin konum ve durumları tahlil edilerek yapıldığı gözlenir.
Burada önce ki eğitimlerimizde bahsettiğimiz bir hususa tekrar değinmek isterim ki yeni teknolojik gelişmeler neticesinde kadimlerin sürekli üzerinde durdukları 7 kadim gezegen dışında bilim adamları Neptün, Uranüs ve Pluto gezegenlerini de bulduklarını düşündüler ancak buradan da anlaşılmaktadır ki aslında 12 gezegen olduğu kadim bilgeler tarafından bilinmektedir. Sümerlerle alakalı yapılan arkeolojik çalışmalarda da Sümerlerin 12 gezegen olduğunu bildiği bilgilerine ulaşılmıştır. 12 gezegen ise Marduk (Nibiru) gezegeni olarak Sümerler tarafından adlandırılmıştır. Marduk gezegeni de eklenin 12 kürsüde sabit 12 görevli Vali’nin 12. Memuru da ortaya çıkmıştır olur.
Burada 12 Vali’nin görevli 2 memuru arasındaki mesajların iletilmesini sağlayan bir memur daha vardır ki bu memurun vazifesinden ötürü Ay’ın menzilleri ortaya çıkmıştır. Bilindiği üzere Ay, Dünya’ya en yakın olan gezegendir ve Dünya’nın uydusu olma özelliği sadece Dünya ile hareket etmesi değildir. Aynı zamanda nasıl ki televizyonlarımıza uydu antenleri takıyoruz ki gözle göremediğimiz yayınları ekrandan seyredebilelim. Bunun gibi Ay, gök cisimlerinden yayılan ilahi tecelliyi alan ve bunu Dünya’ya yansıtan görevli bir memurdur. Ay menzilleri; İslam, Osmanlı, Vedik ve Pers astrolojisinde büyük önem teşkil etmektedir. Modern astroloji de bilinen ve kullanılan Ay’ın fazları ile özünde aynı konudur. Her menzili İbn Arabi, Esmaül Hüsna’da bulunan Allah’ın bir ismi ile ilişkilendirmiştir. Konu ile alakalı Udemy’de eğitimimiz mevcuttur. Eğer bu eğitimi almadıysanız, Ay’ın fazları eğitimini almanızı da tavsiye ederim.
Burçlar ve haneler eğitime dönecek olursak. Bu eğitimde burçların ve hanelerin genel olarak özelliklerinden bahsedeceğiz. Ancak diğer eğitimlerden farklı olarak bu eğitimde, yorumlarda yapacağız. Yapmış olduğumuz yorumlar belirli bir burçta doğanın genel geçerliliği olan karakteristik olan özellikleri ile alakalı olacak.
Yorum yapmadan önce öncelikli olarak ilk eğitimimiz olan gezegenler eğitiminde edindiğimiz, burcun yönetici gezegeninin genel özelliklerini tekrar edeceğiz. Ardından Ay’ın Menzilleri (Fazları) eğitiminde öğrendiğimiz ve yorumlanacak burca ait olan Ay menzilleri genel olarak tekrar edeceğiz. Ardından her ne kadar sınırlı bilgiye sahip olsak da bu sınırlı bilgilerle dahi yorumlar yapabileceğimizi göreceğiz.
Başarılar dilerim…
[1] İbn Arabi, Fütuhatı Mekkiyye, Çeviren Ekrem Demirli, İstanbul: Litera Yayıncılık, 3.Cilt, 4. Baskı 2019, syf: 228
[2] İbn Arabi, Fütuhatı Mekkiyye, Çeviren Ekrem Demirli, İstanbul: Litera Yayıncılık, 2.Cilt, 6. Baskı 2020, syf: 393 – 394
[3] İbn Arabi, Fütuhatı Mekkiyye, Çeviren Ekrem Demirli, İstanbul: Litera Yayıncılık, 2.Cilt, 6. Baskı 2020, syf: 395
Bu eğitimde on iki burç ve bu burçların tabii ev'leri (hane'leri) hakkında bir çok faydalı bilgi bulacaksınız.
Url: View Details
What you will learn
- Burçların unsurları, yönetici gezegenleri ve genel olarak karakteristik özellikleri
- Burçların tabii ev'leri (haneleri) ve bu evlerin karakteristik özellikleri
- Burçlara mensup olanların genel geçer karakter özellikleri
Rating: 4.95
Level: All Levels
Duration: 4.5 hours
Instructor: Orhan Oğuz YILMAZ
Courses By: 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
About US
The display of third-party trademarks and trade names on this site does not necessarily indicate any affiliation or endorsement of hugecourses.com.
View Sitemap